Byte toalettstol

Byta toalettstol – tips & råd för dig som ska byta wc

Att byta toalettstol är en nödvändig del av underhållet i varje hem, även om det inte sker så ofta. Oavsett om du står inför en akut situation med en trasig toalett eller helt enkelt vill uppgradera din befintliga så har vi samlat värdefulla tips och råd för att göra bytet så smidigt och effektivt som möjligt. Läs vidare för att upptäcka allt du behöver veta om att byta wc-stol.

Vad ska man tänka på när man ska byta toalett

När du ska byta toalett finns en rad faktorer att överväga – och det är det viktigt att du förbereder dig ordentligt inför bytet.

Först och främst bör du fundera på vilken typ av toalettstol som passar dina behov och badrummets utrymme bäst, exempelvis en traditionell toalettstol, vägghängd eller toalett med olika spolfunktioner.

Dessutom är det viktigt att mäta och jämföra, det vill säga kontrollera avståndet mellan avloppsröret och väggen för att säkerställa att den nya toalettstolen passar ditt utrymme. Se till att det finns tillräckligt med utrymme och att avstånden mellan röranslutningar stämmer överens med den nya stolen. Förberedelse och planering är med andra ord nyckeln till ett framgångsrikt toalettbyte, dessutom är det av vikt att se till att ha alla nödvändiga verktyg och material redo om du tänker dig göra toalettbytet själv.

Tidigare var en wc-stol som skruvades fast på golvet det vanligaste, idag säljs många toalettstolar utan hål för skruvar. Istället gör effektiva lim och stolens tyngd att den står stadigt på klinker, vinyl, linoleum etc. Se till att du väljer rätt typ om du har en preferens, och beakta instruktioner som rör din typ av wc-stol.

Är du det minsta osäker eller inte har erfarenhet av VVS-arbete, överväg att anlita en professionell VVS-montör, som oss, för att undvika potentiella misstag och problem längs vägen. Du når oss på 010-89 89 830 eller kontakt@rörmokare.nu. Kontakta oss och vi ser till att den installation sker på ett fackmannamässigt sätt. Vi erbjuder färdiga paket, med fast pris - inklusive toalett och installation!

Byta toalettstol – steg för steg

Att byta toalettstol är något som är fullt möjligt att göra själv, för den som är noggrann och lite händigt lagd. Gäller det en vägghängd toalett måste du däremot anlita att proffs. 

Med vår steg-för-steg-guide kan byte av golvtoalett göras relativt enkelt. Vår anvisning ger bra vägledning till att byta toalettstol, oavsett om den är fast skruvad eller limmad på plats.

Steg 1: Stäng av vattentillförseln

Först och främst måste du stänga av vattnet till toaletten. Detta görs vanligtvis genom att vrida av en ventil som sitter på väggen eller golvet intill toaletten. Se till att toaletten är ordentligt tömd på vatten innan du fortsätter.

Steg 2: Lossa toalettstolen

Om din wc-stol är limmad på plats istället för fastskruvad, börja med att noga skära loss limförseglingen runt toalettens bas med en kniv eller lämpligt verktyg.

Är toastolen däremot fastskruvad tar du bort de fästmuttrar som håller toaletten på plats med en skiftnyckel eller hylsnyckel.

Steg 3: Ta bort den gamla toalettstolen

Efter att toaletten har lossats från limmet eller skruvats loss kan du försiktigt lyfta bort den från golvet. Se till att vara försiktig så att du inte skadar avloppsröret eller golvet.

Steg 4 – Vid byte från toalettstol med skruvar till en limmad modell

I detta fall ska du tvätta golvet och fylla gamla skruvhål med sanitetssilikon.

Steg 5: Förbered det nya toalettstolen

Innan du installerar den nya wc-stolen, förbered den genom att sätta på en vaxring på botten av toaletten. På detta sätt skapas en vattentät tätning mellan toaletten och avloppsröret.

Steg 6: Placera den nya toaletten

Placera försiktigt den nya toaletten på plats över avloppsröret. Se till att den är centrerad och tryck sedan ner den för att komprimera vaxringen och skapa en tätning.

Steg 7: Fäst toaletten

Om din nya toalettstol är utformad för att limmas på plats, applicera ett lämpligt lim runt basen och följ tillverkarens instruktioner för att säkra den ordentligt. Ska din toalett skruvas fast så sätter du tillbaka fästmuttrarna och drar åt dem ordentligt. Var försiktig så att du inte överdrar åtdragningen och skadar porslinet.

Steg 8: Lägg en silikonfog

En fog med sanitetssilikon mot golvet ska nu limmas runt om toalettstolen. Tejpa först maskeringstejp runt wc-stolen samt ytterligare en tejp på golven med 5 millimeters mellanrum för själva fogsträngen. Dra bort maskeringstejpen när det torkat.

Steg 9: Återanslut vatten

Öppna vattentillförseln igen och kontrollera eventuella läckor runt basen på toaletten.

Steg 10: Testa toaletten

Nu kan du funktionstesta den nya toalettstolen genom att spola den och se att den fungerar som den ska. Kontrollera även att den är stadigt monterad på golvet.

Känner du dig osäker, saknar rätt verktyg eller har minimal erfarenhet av VVS-arbete så kan det vara klokt att överväga att anlita en av våra montörer för att säkerställa att installationen av din wc-stol går till på rätt sätt.

Olika typer av toalettstolar

Valet av toalettstol avgörs av en kombination av individuella preferenser, utrymme och behov. Det är därför viktigt att överväga vilka funktioner som är viktigast för dig när du väljer en toalettstol för ditt hem. De vanligaste typerna är:

  • Traditionell golvmonterad toalettstol: En klassisk WC-stol som står direkt på golvet med en sittplats och en separat cistern. Den finns i olika stilar och höjder, samt modeller med såväl vanlig och låg-flödes spolning.
  • Vägghängd toalettstol med inkaklad vattencistern: En "ren" lösning där det enda som syns är själva toalettstolen och som gör badrummet enklare att hålla rent.
  • Vägghängd toalettstol med utvändig spolcistern: Vägghängd variant där toalettstolens vattencistern inte är inkaklad.
  • Toalettstol med elektroniska funktioner: Moderna toalettstolar utrustade med elektroniska funktioner för en lyxigare toalettupplevelse. Exempelvis uppvärmd sits, automatiska spolningsalternativ och bidéfunktion ger en högre grad av hygien och komfort.

Byta toalettstol själv eller anlita proffs

Det finns fördelar och nackdelar med att byta toalettstol själv eller anlita en VVS-firma som gör jobbet för dig.

Fördelar med att byta toalettstol själv

Kostnadsbesparing: För den som är van vid att utföra hemmareparationer och har nödvändiga verktyg kan det vara kostnadseffektivt att byta toalettstol själv.

Lärande erfarenhet: Att byta toalettstol själv ger dig en möjlighet att lära dig mer om badrummets VVS-system och kan kännas tillfredställande för den händiga.

Nackdelar med att byta toalettstol själv

Teknisk kompetens krävs: Att byta toalettstol kräver viss teknisk kompetens. Om du inte har erfarenhet av VVS-arbete kan det vara riskabelt att göra det själv, då en felaktig installation kan leda till läckor och andra allvarliga problem.

Tidskrävande: Om du inte är van vid liknande projekt kan det ta betydligt längre tid att byta toalettstol själv jämfört med att anlita en professionell VVS-montör.

Fördelar med att anlita proffs för att byta toalettstol

Expertis och erfarenhet: Våra professionella VVS-montörer har viktig och nödvändig kompetens och erfarenhet för att säkerställa att installationen görs korrekt och att inga problem uppstår i efterhand.

Tidsbesparing: Att anlita proffs gör bytet av toalettstol snabbare och mer bekvämt än att göra det själv.

Garanti: Som behörigt VVS-företag erbjuder vi alltid garantier på vårt arbete, vilket ger dig extra trygghet om något skulle gå fel i framtiden.

Nackdelar med att anlita proffs för att byta toalettstol

Kostnader: Att anlita proffs för att byta toalettstol kommer med en prislapp. Dock kan kostnaden för en DIY-montering, det vill säga du gör jobbet själv, stå dig dyrt om du längre fram skulle drabbas av vattenläckor eller andra problem på grund av felinstallation.

Lång väntetid: Vissa firmor tvingar dig att anpassa dig efter fulltecknade VVS-montörer där det kan få svårt att få en bokad tid för att få jobbet gjort.

Detta är dock inget problem om du bokar oss och våra proffs, då vi alltid anpassar oss efter ditt schema och dina önskemål. Tveka inte att kontakta oss för att boka in ditt byte av toalettstol eller vid frågor.