Byta blandare

Byta blandare? Röris går igenom vad som gäller!

Att förnya ett rum behöver inte innebära en totalrenovering. När det kommer till badrum, kök och toalett kan en enkel förändring, såsom att installera en ny blandare, göra stor skillnad. Inte bara för utseendet utan också för hemmets energieffektivitet.

Att ersätta en gammal, droppande och tjutande kran med en ny och modern blandare kan ge rummet ett lyft och samtidigt bidra till lägre varmvattenkostnader. Även om du inte är en händig hemmafixare, är det ofta möjligt att byta blandaren själv.

Det finns ett överflöd av moderna blandare på marknaden idag, allt från tvättställsblandare till köksblandare. Dessa har uppdaterade estetiska funktioner och avancerade tekniska egenskaper som skållningsspärr och eco-funktion. Dessa innovativa lösningar kan förändra din upplevelse av rummet och sänka dina energikostnader.

Om du har barn, kan en blandare med hetvattenspärr vara en god investering för att förhindra olyckor. Eller kanske vill du ha en duschblandare med inbyggd termostat för att hålla vattnets temperatur konstant och behaglig.

Men hur gör man för att byta ut en blandare? 

Och när bör man överväga att anlita en professionell rörmokare?

Även om du kan byta ut blandaren själv, finns det tillfällen då det kan vara lämpligt att överväga att anlita en professionell. En rörmokare kan hjälpa till med installationen och se till att allt är korrekt monterat, vilket kan undvika skador på lång sikt. Om skador uppstår under installationen och arbetet utförts av en fackman, är det oftast enklare att få försäkringsbolaget att täcka kostnaderna för reparation och återställning av rummet. Dessutom kan du dra nytta av ROT-avdraget och få 30% av arbetskostnaden avdragen.

När du har valt din nya blandare är nästa steg att mäta rördimensionen eller jämföra med den gamla blandaren för att säkerställa rätt mått och produkt. Många VVS-butiker erbjuder råd och specialverktyg för att hjälpa dig med detta.

Vi på Rörmokare.nu kan givetvis hjälpa dig med installationen om du föredrar det. Oavsett om du bestämmer dig för att göra jobbet själv eller anlitar oss, kommer byte av blandare att vara en värdefull investering. Det kan inte bara bidra till att sänka energikostnaderna utan även gynna miljön.

För att hjälpa dig ytterligare har vi skapat en omfattande guide för att byta blandare själv. Steg för steg, från att stänga av vattnet och ta bort den gamla blandaren, till att montera den nya och testa så att alltid fungerar som det ska. 

Röris går igenom hur du kan byta blandare själv:

Steg 1: Stäng av vattnet

Innan du börjar, se till att vattnet till blandaren är avstängt. Detta görs vanligtvis genom att stänga av huvudvattenkranen.

Steg 2: Ta bort den gamla blandaren

Du kan behöva använda en skruvmejsel och/eller rörtång för att lossa och ta bort den gamla blandaren. Var försiktig så att du inte skadar rören eller handfatet i processen.

Steg 3: Installera den nya blandaren

Följ tillverkarens anvisningar för att installera den nya blandaren. Generellt sett kommer du att behöva skruva fast blandaren, koppla de varma och kalla vattenledningarna och säkerställa att alla anslutningar är tätade ordentligt.

Steg 4: Testa den nya blandaren

När allt är på plats, slå på vattnet igen och testa den nya blandaren. Se till att vattnet flödar som det ska och att det inte finns några läckor.

OBSSök professionell hjälp vid behov: Kom ihåg, om du känner dig osäker på något steg i processen, är det bäst att konsultera en professionell. Vi på Rörmokare.nu står alltid redo att hjälpa dig med rådgivning eller att utföra arbetet åt dig om det behövs. 

Att byta blandare kan ge ditt hem ett fräscht utseende och förbättra dess funktionalitet. Oavsett om du väljer att göra det själv eller anlitar en professionell, kommer du att märka skillnaden. 

Röris sammanfattar - Att byta blandare:

  • En ny blandare kan fräscha upp badrummet, köket eller toaletten, samtidigt som den kan sänka dina varmvattenkostnader.
  • Det finns många smarta funktioner på moderna blandare, som skållningsspärr, eco-funktion, flera stråltyper samt olika färger och former.
  • Byte av en blandare är inte svårt och kan vara en bra investering om din gamla blandare droppar, tjuter eller har förseningar i temperatur.
  • Moderna blandare har både estetiska och funktionella uppdateringar, till exempel inbyggda termostater och vattenbesparande funktioner.
  • Att anlita en rörmokare för att byta blandare kan vara fördelaktigt för att undvika skador och anspråk på försäkringar. Dessutom kan du använda ditt rot-avdrag för arbetskostnaden.
  • Det finns butiker som både lånar ut specialverktyg och ger tips och råd inför ett byte av blandare.
  • Byte av blandare kan sänka energikostnaderna och är gynnsamt för både plånboken och miljön.
  • Steg-för-steg guider finns för att byta blandare i duschen, badrummet och köket. Dessa guider går igenom processen från att köpa in en ny blandare, stänga av vattnet, montera bort den gamla blandaren, rengöra, montera in den nya blandaren, säkerställa en tät anslutning, och till att sätta på vattnet igen för att testa.
  • Om du inte vill byta själv kan rörmokare.nu hjälpa dig med installationen.

Om rörmokare.nu

Vi på Rörmokare.nu strävar alltid efter att vara snälla, raka och ärliga, precis som vår maskot och interna ledare Röris. Vi vill att du som kund ska känna dig trygg med att du får hjälp av en professionell och pålitlig rörmokare som kan sitt jobb och ett företag som tar hand om sina kunder. Vi är dedikerade till att ge dig den bästa möjliga upplevelsen när du bokar en rörmokare genom oss, och vi ser fram emot att hjälpa dig med ditt VVS-problem.

Lycka till med ditt projekt!