Byta blandare

Byta blandare själv? Såhär gör du!

Att förnya ett rum behöver inte innebära en totalrenovering. När det kommer till badrum, kök och toalett kan en enkel förändring, såsom att installera en ny blandare, göra stor skillnad. Inte bara för utseendet utan också för hemmets energieffektivitet. Du kan byta blandare själv, genom att följa våra 4 steg. Upptäcker du att du behöver hjälp med bytet kan vi självklart hjälpa dig. 

Kan man byta blandare själv?

Att ersätta en gammal, droppande och tjutande kran med en ny och modern blandare kan ge rummet ett lyft och samtidigt bidra till lägre varmvattenkostnader. Även om du inte är en händig hemmafixare, är det ofta möjligt att byta blandaren själv. Om du så ska byta kökskran själv, eller byta blandare i badrum så brukar det vara relativt lättfixat.

Det finns ett överflöd av moderna blandare på marknaden idag, allt från tvättställsblandare till köksblandare. Dessa har uppdaterade estetiska funktioner och avancerade tekniska egenskaper som skållningsspärr och eco-funktion. Så länge du gör viss planeringsarbete inför bytet så kommer du garanterat inte bli besviken på ditt val av blandare.

Notera, om du har barn kan det vara smart att montera blandare med hetvattenspärr, för att förhindra olyckor. Ett annat alternativ är en duschblandare med inbyggd termostat för att hålla vattnets temperatur konstant och behaglig, utan risk för skållskador.

Så byter du blandare själv 

Bytet av blandare börjar faktiskt redan vid inköpet av din nya vattenkran, då det finns så många olika typer av modeller och versioner att välja mellan. När du har valt din nya blandare är nästa steg att mäta rördimensionen eller jämföra med den gamla blandaren för att säkerställa rätt mått och produkt. Många VVS-butiker erbjuder råd och specialverktyg för att hjälpa dig med detta, för att förhindra felköp. 

Vi på Rörmokare.nu kan givetvis hjälpa dig med installationen om du föredrar det. Oavsett om du bestämmer dig för att göra jobbet själv eller anlitar oss, kommer byte av blandare att vara en värdefull investering. Det kan inte bara bidra till att sänka energikostnaderna utan även gynna miljön. Vill du ta hjälp oss att byta blandare erbjuder vi dig fasta priser, inklusive både blandare och installation. 

Steg för steg

Följ vår steg för steg, från att stänga av vattnet och ta bort den gamla blandaren, till att montera den nya och testa så att alltid fungerar som det ska.

Steg 1: Stäng av vattnet

Innan du börjar, se till att vattnet till blandaren är avstängt. Detta görs vanligtvis genom att stänga av huvudvattenkranen. Du kan inte byta blandare utan att genomföra detta första steg.

Steg 2: Ta bort den gamla blandaren

Du kan behöva använda en skruvmejsel och/eller rörtång för att lossa och ta bort den gamla blandaren. Var försiktig så att du inte skadar rören eller handfatet i processen.

Steg 3: Installera den nya blandaren

Följ tillverkarens anvisningar för att installera den nya blandaren enligt instruktioner. Generellt sett kommer du att behöva skruva fast blandaren, koppla varm- och kallvattenledningarna och säkerställa att alla anslutningar är tätade ordentligt.

Steg 4: Testa den nya blandaren

När allt är på plats, slå på vattnet som du stängde av i steg ett och testa den nya blandaren. Se till att vattnet flödar som det ska och att det inte finns några läckor någonstans längst med rören och den nya blandaren.

OBS! Sök professionell hjälp vid behov! Kom ihåg, om du känner dig osäker på något steg i processen, är det bäst att konsultera en professionell. Vi på Rörmokare.nu erbjuder fackmän som alltid står redo att hjälpa dig med rådgivning eller att utföra arbetet åt dig om så önskas. 

Anlita en fackman när det krävs

Även om du kan byta ut blandaren själv, finns det tillfällen då det kan vara lämpligt att överväga att anlita en professionell. En utbildad rörmokare kan hjälpa till med installationen och se till att allt är korrekt monterat, vilket kan undvika skador på lång sikt. Om skador uppstår under installationen och arbetet utförts av en fackman, är det oftast enklare att få försäkringsbolaget att täcka kostnaderna för reparation och återställning av rummet. Dessutom kan du dra nytta av rotavdrag och få 30% av arbetskostnaden avdragen direkt på din faktura.

Sammanfattningsvis

  • En ny blandare kan fräscha upp badrummet, köket eller toaletten, samtidigt som den kan sänka dina varmvattenkostnader.
  • Det finns många smarta funktioner på moderna blandare, som skållningsspärr, eco-funktion, flera stråltyper samt olika färger och former.
  • Att byta köksblandare själv, eller annan typ av blandare, är inte svårt och kan vara en bra investering om din gamla blandare droppar, tjuter eller har fördröjningar i temperaturändringar.
  • Moderna blandare har både estetiska och funktionella uppdateringar, till exempel inbyggda termostater och vattenbesparande funktioner.
  • Att anlita en rörmokare för att byta blandare kan vara fördelaktigt för att undvika skador och anspråk på försäkringar. Dessutom kan du använda ditt rotavdrag för arbetskostnaden.
  • Det finns butiker som både lånar ut specialverktyg och ger tips och råd inför ett byte av blandare.
  • Steg-för-steg erbjuds av oss ovan för att byta duschblandare, vid badrumshandfatet eller köket. Följ den och du bör kunna byta blandare framgångsrikt själv.
  • Om du inte vill byta själv kan rörmokare.nu hjälpa dig med installationen. Ring oss på 010-89 89 830 eller skicka ett mail på kontakt@rörmokare.nu och låt oss sköta hela processen. 

Om rörmokare.nu

Vi på Rörmokare.nu strävar alltid efter att vara snälla, raka och ärliga, precis som vår maskot och interna ledare Röris. Vi vill att du som kund ska känna dig trygg med att du får hjälp av en professionell och pålitlig rörmokare som kan sitt jobb och ett företag som tar hand om sina kunder. Vi är dedikerade till att ge dig den bästa möjliga upplevelsen när du bokar en rörmokare genom oss, och vi ser fram emot att hjälpa dig med ditt VVS-problem.

Lycka till med ditt projekt!